Manuaaliset käsittelyt

Perus sivelevän hieronnan lisäksi  käytämme hoitoa tehostamassa oppimiamme manuaalisen käsittelyn painotuksia. Käytännössä nämä ovat siis klassisen hieronnan perusotteita, mutta hoidossa otteita painotetaan eri tavoin, jotta saavutetaan haluttu hoitotulos. Pyrimme kouluttautumaan tällä saralla mahdollisuuksien mukaan.

Näillä soveltavilla hierontatekniikoilla pyrimme kokonaisvaltaiseen hoitamiseen antaaksemme mahdollisimman tehokasta hoitoa.
Näiden avulla hoitoon saadaan intensiivisempi ote ja parhaimmassa tapauksessa hoitokertojen määrä väheneevrt kevyempiin käsittelyihin.

Lihaskalvokäsittely

Lihaskalvo eli fascia ympäröi kaikkia lihaksia ja kehon muita pehmytkudoksia. Fascia rakenne yhdistää eri kehonosat toisiinsa, samalla se antaa keholle sen ryhdin ja muodon.
Lihaskalvojen jännitystilat voivat vakuttaa  mm. aineenvaihduntaan sekä aiheuttaa virheellistä kuormitusta.
Lihaskalvokäsittelyn tavoitteena on poistaa leposärkyä tai kuormituksessa esiintyvää kipua, sekä edistää sidekudoksen paranemista ja poistaa muodostuneita kiinnikkeitä.Lihaskalvokäsittely on tehokas hoitomuoto lihasten jännitystiloissa, jänne- ja nivelsidevaivoissa myös vamman tai leikkauksen jälkihoidossa

Lihaskalvoa voidaan käsitellä erilaisin menetelmin.  Käsittely on pehmytkudoskäsittelyä, jota tehdään erilaisilla tekniikoilla mm. instrumentin avulla lihaksen ollessa rentona, venyttyneenä tai kuormitustilassa. Hieronta-Rentosella käytetään tätä kyseistä Jari Ylisen koulutuksessa opittua Venytyshieronta- & Lihaskalvokäsittely tekniikkaa tarkoitukseen suunnitelluilla instrumenteillä. Tämän ohessa olemme perehtymässä myös Thomas Myersin tekniikoihin. (Fascia release technigues)

Mobilisoiva hieronta

Mobilisoivassa hieronnassa käytetään hieronnan ohessa apuna liikettä ja kehon osien muodostamia vipuvarsia. Näin saadaan lihas myös venymään ja näin parannettua eri nivelien liikeratoja. Myös eri nikamien välejä voidaan mobilisoida ja saada myös ns. lukkiutuneet nikamat liikkumaan. Kyseisellä tekniikalla hoito voidaan kohdistaa paremmin kehon eri osiin ja lihaksiin, tämä tekee hoidosta intensiivisempää ja syvävaikutteisempaa kuin pelkkä klassinen hieronta.

Mobilisoivaa hierontaa voidaan käyttää myös selkärangan eri osiin. Kohdistamalla hoito liikkeen ja eri asentojen avulla nikamaväleihin. Tämä avaa lukkiutuneita nikamavälejä lisäten nikamien liikeratoja. Selkärangan mobilisoinnilla voidaan korjata erilaisia selän virheasentoja, lisätä selän liikkuvuutta ja helpottaa selkäkipuja. Mobilisointia voidaan käyttää myös muiden hoitojen osanakin parantamaan hoitotulosta.

Vauvahieronta/Koliikkihieronta

Hieronnan aikana on tarkoitus ohjata ja opettaa toteuttamaan käsittelyä myös kotioloissa.

Vauvahieronta auttaa vatsakipuihin, poistaa lihasjännitystä ja parantaa unen laatua.
Vauva myös nauttii hieronnasta, sillä se tuo lapselle läheisyyttä ja lohtua..

Kosketus auttaa vauvaa hahmottamaan itsensä. Vauva myös oppii kosketuksen avulla ymmärtämään oman kehonsa rajat ja erottamaan jäseniä toisistaan.
Hieronta tukee lapsen kokonaisvaltaista kehitystä.

Vauvat kärsivät usein vatsavaivoista.
Vanhemmat voivat lievittää kipuja vauvahieronnan avulla.
Vauvan mahaa hierottaessa, poistuu kipua aiheuttavia kuplia suolesta. 

Vauvoilla saattaa myös olla erilaisia lihasjännityksiä.
Vauvahieronta on yksi tapa lievittää näitä kipuja. 

 Vauvan hieronta

Vauvaa voi hieroa päästä, jaloista, käsistä, vatsasta tai selästä.
Aikuisten hieromisesta poiketen vauvoja ei sovi rusautella kovinkaan voimallisesti. Vauvahieronta perustuu enemmän hellimiselle ja sivelemiselle kuin tyypilliselle lihashieronnalle.

Vatsaa ja selkää voi hieroa koko kämmenellä suurin liikkeen.
Jalkoja ja käsiä voi puolestaan leipoa kuten pullataikinaa.
Myös lypsävät liikkeet sopivat sekä jalkoihin että käsiin. 

  

Muistathan, että hieronta ei ole yhtä kuin murjonta!

Joskus kevytkin käsittely voi olla tehokasta.
Kommunikaatio potilaan ja hierojan välillä on tärkeää!
Muistathan siis kertoa rohkeasti tuntemuksistasi hierojalle!

Hieroja Fascia kuva

Tervetuloa Hierontaan Nekalaan tai Raholaan!

Triggerhieronta

Triggerpiste on ärtynyt mirkro kokoinen kohta kireässä lihaksen säikeessä, joka sijaitsee muutoin normaalissa ja rentoutuneessa lihaksessa. Tuo ärtynyt piste voi olla joko lihaksessa tai sitä ympäröivässä lihaskalvossa, fasciassa.

Aktiivinen triggerpiste aiheuttaa yleensä kipua sekä levossa että lihasrasituksen yhteydessä, kun taas latentti eli ei aktiivinen aiheuttaa kipua ainoastaan koskettamalla.

Triggerpiste voi aiheuttaa heijastekivun johonkin muuhun kehonosaan. Heijastekipu kohdistuu aina tietylle alueelle tiettyä kaavaa noudattaen. Esimerkiksi epäkäslihaksen yläosan kipu heijastuu aina kohden niskaa, päätä ja ohimoa, ei koskaan käteen tai käsivarteen.
Kivun saa aina esille painamalla triggerpistettä. Kivun tunne saattaa vaihdella kehon eri asennoissa tai liikkeiden aikana. Yleensä kipu tuntuu pahimmalle pitkäaikaisen liikkumattomuuden seurauksena (esim. yön jälkeen). Kuitenkin kipu saattaa helpottaa hetkiseksi pienellä levolla.

Oireita, jotka saattavat viitata aktiiviseen tai ei aktiiviseen triggerpisteeseen:

*Säteilevä ja tiettyä kaavaa noudattava kipu, esim. alaselkään heijastava lannesuoliluulihas joka toimii lonkan koukistajana.

Triggerpisteen ollessa aktiivinen säteilykipu ilmenee liikkeessä, levossa tai kosketuksesta. Ei aktiivisessa triggerpisteessä ko. pisteelle tyypillinen säteily ilmenee vain kosketuksesta.

* Lihaksen rajoittunut liikkuvuus venytyksessä ja lihaksen lyhentyminen, sekäliikuteltaessa jäykän tuntuinen liike. (Esim. jäykkyyden tunne takareisissä, vaikka lihakset tuntuvat tunnustellessa rennoille)

*Lihaksen heikkous

Lihaksen jäykkyys ja heikkous, joka ilmenee pääsääntöisesti pidemmän lepotauon tai liikkumattomuuden jälkeen. Tyypillisiä esimerkiksi aamujäykkyys tai lihaskipu liikkeelle lähdettäessä pitkään kestäneen istumisen jälkeen.

Monesti, jos asiakas ei ole saanut apua tavallisesta hieronnasta, kyseessä saattaa olla triggervaiva, joka helpottuu lähes välittömästi hoidon jälkeen, kun lihasjännitys on saatu laukaistua. Joskus hoito vaatii useampaa kertaa helpottuakseen. On myöskin mahdollista, jotta esim. virheellinen asento kuormittaa kehoa ja aiheuttaa vaivan uusiutumisen.

Hieronan määritelmä yleisesti

Vanha perinteinen hoitomuoto, joka on käsin tehtyä pehmeiden kudosten erilaiste liikkuvaa muokkausta- esimerkiksi painelua tai sivelyä. Hoitoalueina koko vartalo tai jokin osa-alue, kuten niska tai hartiat. Hieronta vilkastuttaa verenkiertoa, rentouttaa lihaksia ja nopeuttaa imunesteen eli lymfan kulkua. Hieronta rauhoittaa myös keskushermostoa. 

Hieronta;
– vähentää lihasten jännityksestä aiheutuvia kipuja ja särkyjä
– laajentaa nikamien ja nivelten liikeratoja lihasjännitystä poistamalla
– nopeuttaa vamman jälkeistä kuntoutumista
– rentouttaa koko kehoa
– ennaltaehkäistä jännitystiloja
– nopeuttaa lihasten palautumista rasituksen jälkeen

Klassinen hieronta vaikuttaa;
– kehoon kokonaisvaltaisesti
– vilkastuttaa verenkiertoa ja lisää hapen ja ravinteiden kulkua
– poistaa kuona-aineita
– avaa pieniä verisuonia ja auttaa elimistöä kuljettamaan verta
– puhdistettavaksi
– vähentää turvotusta
– rentouttaa lihaksia ja poistaa kipua
– parantaa nivelten liikkuvuutta
– joustavuuden palauttaminen nopeuttaa myös ihokudoksen uusiutumista

Hieronta on paikallaan, jos
– kärsit niska- ja hartiasäryistä tai jännityspäänsärystä
– haluat migreenin jälkihoitoa
– haluat eroon lihaskrampeista
– haluat apua unettomuuteen
– koet, että nikamiesi ja niveltesi liikeradat ovat rajoittuneet
– olet parantumassa jostain vammasta
– olet stressaantunut
– jos kuntoilet tai urheilet paljon ja haluat nopeuttaa palautumista
– haluat rentoutua
– haluat rehellisesti hemmotella itseäsi!

Hierontaa kannattaa välttää tilanteissa jossa siitä koituisi terveydellistä haittaa.
Esimerkiksi infektoitunutta ihoaluetta ei saa hieroa, mutta sellaista ihoaluetta, jossa ei tulehdusta ole voi kyllä hieroa. Epävarmoissa tilanteissa ollaan mieluummin hieromatta, kuin otetaan turha riski. Asiantuntevan lääkärin arvio tilanteesta voi epäselvässä tapauksessa olla paikallaan.

 Tälläisia riskitilanteita ovat;
– Infektiot
– Laskimotukokset
– Pahanlaatuiset kasvaimet
– Spastiset halvaukset
– Hemofilia
– Ihotaudit
– Tuoreet vammat
– Iskemiset kudokset
– Suurentuneet imurauhaset
– Tyrä
– Sydämen tahdistin

Edellä mainitut tilat tulee huomioida hieronnassa, mutta ne eivät välttämättä esä itse hierontaa. TIlanteet arvioidaan tapauskohtaisesti.